Photo Essay: Invisible House

Invisible driveway

INVISIBLE HOUSE BY PETER STUTCHBURY

Where does the time go?  With the busyness of life and the relaunching of this website, this blog post was lost in the shuffle!  We had the privilege of staying at the Invisible House at the end of last year.  The 2014 House of the Year by Peter Stutchbury Architecture; this house is nestled into a ridge, overlooking the Blue Mountains.  It takes the name "Invisible House" from the roof detail: a deep recess acting as a holding tank for water, but also reflecting the trees and sky around it, thereby rendering it "invisible".

The plan was to have a weekend to unwind and relax, but with all the beautiful and thoughtful architectural details, one was kept busy with exploring and photographing!  There is a simplicity in the materials, colours and textures referencing back to the surrounding landscape.  Formply joinery, raw brass fittings and concrete.  Even the purple streak in the Ulan stone from Mudgee, that form the walls throughout, references the tiny native plants that coat the surrounding hillside.  The rust red light boxes that sit on the roof are reminiscent of old tin sheds from days gone by.  Elsewhere, walls and windows slide to reveal new room functions and change views.  Staying here is all about exploring and marveling!

While the house is grand in scale, there are moments where you felt transported back in time.  Standing at a simple metal basin, daydreaming out over a valley view through an open metal window, you would be forgiven for thinking you were on a homestead back in the 1800s.  I appreciated my visit here, not only for the visual stunning architecture, but how it gave pause for thought as well.

Exterior view.

Exterior view.

Sunrise from the terrace

Sunrise from the terrace

The neighbours

The neighbours

Main corridor

Main corridor

View from the main bathroom: wall panels slide on the exterior to reveal the view over the valley.

View from the main bathroom: wall panels slide on the exterior to reveal the view over the valley.

Rustic taps over the concrete bathtub.

Rustic taps over the concrete bathtub.

Corridor leading to outside, and lounge/kitchen area.

Corridor leading to outside, and lounge/kitchen area.

Kitchen details

Kitchen details

Kitchen details

Kitchen details

View from one of the bedrooms

View from one of the bedrooms

Metal windows slide back to reveal another view over the valley beyond.

Metal windows slide back to reveal another view over the valley beyond.

Rough and ready shower area

Rough and ready shower area

Roof cut out to the elements

Roof cut out to the elements

Invisible house from the road side... from here it looks like a few simple sheds

Invisible house from the road side... from here it looks like a few simple sheds

One tree hill

One tree hill

Evidence that it gets cold in these parts

Evidence that it gets cold in these parts

Outdoor barbeque area.

Outdoor barbeque area.

Images by Donna Vercoe

Images by Donna Vercoe